Kies Addy als Taalheld

Sinds 2015 reikt Stichting Lezen & Schrijven de TaalHeldenprijzen uit. Tijdens deze uitreiking worden mensen in het zonnetje gezet die bijzonder actief zijn in de aanpak van laaggeletterdheid. Vorig jaar al was Addy van Meerten uit Beneden-Leeuwen Taalheld van de provincie Gelderland en mocht zij een eigen glossy uitbrengen waarbij zij zelf op de cover stond en waarin een uitgebreid interview met haar was te lezen.

Landelijk
Voorafgaand aan de landelijke uitreiking vond de provinciale prijsuitreiking plaats. Vanuit elke provincie gaat er in elke categorie een genomineerde TaalHeld door naar de landelijke uitreiking. De uitreiking van de landelijke TaalHeldenprijs 2019 vindt plaats op dinsdag 3 maart 2020. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, Oprichter van Stichting Lezen & Schrijven, reikt de prijzen uit aan mensen die zich op een unieke manier inzetten voor een geletterd Nederland.

Taalheld Addy
Addy van Meerten is 61 jaar en bekend als toiletjuffrouw. In 2006 stopte haar baan bij een grote winkelketen en moest ze op zoek naar een nieuwe baan. Addy heeft in het verleden bij de UWV een vragenlijst ingevuld en hierbij kreeg ze het advies om haar Nederlands te verbeteren. Hierna kwam Addy uit bij de hulplijn. Deze melding werd door ROC Rivor opgepakt en zo kwam ze in het groepje van Marianne Herckenrath terecht. Zij is Digi-Taalhuis-docente en heeft Addy begeleid.

Taalheld van Gelderland
Haar belevenissen als toiletjuffrouw zijn verwerkt in een eigen glossy De Addy, een tijdschrift voor laaggeletterden. Jaarlijks wordt iemand genomineerd om Taalheld van Stichting Lezen en Schrijven te worden. Addy is voorgedragen door Marianne en mag zich sinds kort Taalheld van Gelderland noemen. Ook zet Addy zich in als taalambassadeur van West Maas en Waal en geeft Addy lezingen. Zo stimuleert ze ook andere mensen. Inmiddels heeft Addy werk gevonden en volgt ze nog avondlessen om te blijven werken aan haar Nederlands.

Stem op Addy
Nu is Addy genomineerd om Taalheld van Nederland te worden. Help Addy Taalheld van Nederland te worden! Stemmen kan tot 23 februari

Over de verkiezing
Er zijn drie categorieën TaalHelden.
Taalcursist: een (voormalig) laaggeletterde taalcursist en/of Taalambassadeur.
Taalbegeleider: een persoon die lees– en schrijfcursisten begeleidt.
Bruggenbouwer: een samenwerkingsverband* of persoon die zich inzet om mensen en organisaties aan elkaar te verbinden in de aanpak van laaggeletterdheid.
Winnaars van de landelijke TaalHeldenprijs ontvangen onder andere een cheque ter waarde van 2.500 euro. Dit bedrag dient te worden besteed aan taalbevorderingsinitiatieven en/of de aanpak van laaggeletterdheid. De uitreiking van de TaalHeldenprijzen wordt mede mogelijk gemaakt door Achmea en de VriendenLoterij.

Stemmen:
www.taalheldenprijs.nl/stemmen

Deze foto’s zijn gemaakt door Reinier Jansen en bijbehorende tekst is geschreven door Rinie van Haren van BlikOpBeneden-Leeuwen.nl.
Op onze website www.BeeldenUitDeRegio.nl en de facebook pagina www.Facebook.com/Beeldenuitderegio staan 11 foto’s.