Tentoonstelling “Vrij” geopend in Wijchen

Vanaf de verzamelplaats achter de plaatselijke bioscoop maakten de voertuigen uit de 2de Wereldoorlog op 11 september 2019 een ritje door het centrum van Wijchen. Na deze rit werden de voertuigen in de achtertuin van het Kasteel geplaatst. Hier konden de voertuigen van dichtbij bewonderd worden. De voertuigen maakten onderdeel uit van de opening van de tentoonstelling “Vrij”, Wijchen herdenkt ’40-’45.
Deze tentoonstelling is georganiseerd door het Museum Kasteel Wijchen. Directeur Rylana Seelen memoreerde het belang van de kennis van de verhalen van de mensen uit deze oorlog. “Nu zijn er nog mensen die deze persoonlijke verhalen rechtstreeks kunnen vertellen. Straks zijn deze mensen er niet meer”. Locoburgemeester Paul Loermans verhaalde enkele belevenissen van Wijchenaren uit de oorlog. Door Nicole Janssen Janssen en Antal Giesbers is een boekje geschreven met de titel “Wijchen herdenkt……de Tweede Wereldoorlog”. Dit boekje is te koop.
De tentoonstelling is te zien in het Koetshuis van Kasteel Wijchen. Van september tot april 2020 staan de oorlogsverhalen centraal. Daarna de bevrijding en het leven in 75 jaar vrijheid.
De foto’s zijn gemaakt door Joop Ninaber.