Romeins huwelijk in Wijchen

Huwelijksrite volgens Romeinse traditie in zonnig Wijchen

Hogepriester van Jupiter, de oppergod, voltrok vandaag in de kasteeltuin te Wijchen het Romeins huwelijk. Deze hogepriester draagt een puntig hoofddeksel die men de apex noemt. De andere hogepriester draagt geen hoofddeksel. De priesters lopen op rode schoenen. Veelvuldig worden gaven geofferd aan de goden. Brood, wijn en, normaal gesproken, een levend varken. Dit laatste werd opgelost door een klein hedendaags speklapje in het vuur te werpen.
De Hogepriester geeft voortdurend uitleg aan het aanwezige publiek tijdens de huwelijksceremonie. Het toekomstig echtpaar dient aan een aantal voorwaarden te voldoen. De huwbare leeftijd moet bereikt zijn en bovendien moest men uit vrije wil huwen. Vandaag moet de bruidegom ook antwoord geven op de vraag of hij een gladiator is. De Romeinse bruid draagt een bruidssluier in de kleur rood. De kleur van vlammen. In het gezelschap wordt een stok met bollen wol meegedragen. Het teken dat de bruid nooit zal hoeven te werken. Na de huwelijksvoltrekking begaf het gezelschap zich naar het kasteel voor een uitgebreide maaltijd.
Deze foto’s zijn gemaakt door Joop Ninaber, een nieuwe fotograaf voor BeeldenUitDeRegio.