Kindergemeenteraad West Maas en Waal

Op donderdag 16 mei organiseerde de gemeente West Maas en Waal in samenwerking met ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat – voor de 3de keer een Kindergemeenteraad in West Maas en Waal. De Kindergemeenteraad heeft als doel kinderen meer te betrekken bij politieke besluitvorming. De kinderen leren hoe politiek werkt en hoe gemeentelijke besluiten ontstaan.
Aan dit project deden 40 leerlingen van vijf basisscholen mee. Zij hielden zich een middag lang in het gemeentehuis bezig met lokale politiek. De scholen die deelnamen waren: de Leeuwenkuil (Beneden-Leeuwen), de Mariaschool (Boven-Leeuwen), de Wijzer (Beneden-Leeuwen), de Marienhof (Alphen) en de Tweestroom (Altforst).
De kinderen hebben de afgelopen weken een project uitgewerkt dat in het thema ‘Meer plezier met elkaar’ past. Vandaag maakten ze het project concreet. Het beste plan krijgt € 5000,- van de gemeente. Met dat geld wordt het plan echt gerealiseerd.

‘s Avonds besloten de leerlingen in een Kindergemeenteraadsvergadering over de besteding van de € 5.000,-. Het project dat de meeste stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd. Een unieke kans dus om als kind echt invloed uit te oefenen op het werk van de gemeente.
Burgemeester Vincent van Neerbos zat de Kindergemeenteraadsvergadering voor.

De foto’s en de video zijn van deze gemeenteraadsvergadering.
De foto’s zijn gemaakt door Reinier en Jos en Reinier deden samen het videowerk.
Video komt later.

Kort interview met de winnaars:

En de vergadering zelf: