Herdenking Meistaking

Een korte herdenkingsceremonie in Arnhem. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat in Beneden-Leeuwen en omgeving de Meistaking plaatsvond. Bij die staking zijn door de Duitsers op 4 mei 23 mensen opgepakt. Vijf mensen zijn daags daarna, op vijf mei 1943, gefusilleerd op de Galgenberg te Arnhem. Vijf andere zijn veroordeeld tot 15 jaar tuchthuisstraf. In de praktijk kwam dat neer op verblijf in kamp Vught onder een verzwaard regiem. Ze zijn alle vijf naderhand naar Duitsland getransporteerd waar ze uiteindelijk belanden in kamp Mauthausen in Oostenrijk. Vier van de vijf zijn gestorven; slechts één van hen, Piet van Dreumel, is teruggekeerd. Dertien andere veroordeelden zijn ook naar kamp Vught gebracht maar in de loop van 1943 allemaal teruggekeerd.
De foto’s zijn gemaakt door Rinie van Haren, (Blik op Leeuwen). Zijn zoon speelde het Taptoesignaal.